Nyhedsbrev September
Da Stormen lagde sig
Som de fleste vil vide, så har første halvår af 2024 budt på store omvæltninger på Værket Køge. Peerindsatsen flyttede i januar ind med en ambition om at inspirere til langt mere brugerstyring og -initiering i huset, og selvom det naturligt affødte røre i andedammen, så er en anden praksis allerede godt i gang med at bundfælde sig i de ellers rørte vande. Mange brugere er heldigvis blevet, andre har fundet mening i at vende sig mod de øvrige væresteder, og nye er også kommet til. I samarbejde med kolleger fra det øvrige socialområde og ikke mindst alle dem, som tager initiativer og gør brug af mulighederne i huset, er vi nu forbi meget af den usikkerhed og tvivl, som mødte os i begyndelsen.
Det betyder, at vi herfra sætter mere spot på husets interne sammenhængskraft og genopliver en tidligere struktur med et månedligt husmøde for alle, brugere såvel som medarbejdere. Første husmøde afvikles mandag d. 2. september kl. 12-13 i cafeområdet på Værket Køge. Invitation og dagsorden udsendes separat.
Det månedlige husmøde afløser Åbent Arbejdsmøde, som ellers har været en ugentlig mulighed for at stille spørgsmål, få svar og komme med input til processen. Nye og nysgerrige har fortsat mulighed for at kigge forbi Værket i Maskinrummet om mandagen til Åben Dør, Kom og Spørg i tidsrummet 10-11.
Værket som flagskib for en Recoveryorienteret tilgang
Nysgerrigheden på processen på Værket har fra både borger- og medarbejderside internt i Køge været stor, og senest er også flere sjællandske kommuner begyndt at vise interesse for måden at opbygge, udvikle og bedrive brugerstyrede tilbud. Flere og flere kommuner opsøger sparring på alt fra tilrettelæggelse af kursus- og gruppeforløb, beskæftigelsesrettede ungeindsatser, til udvikling af mere fleksible støtteformer og en generelt mere recoveryorienteret praksis. Derfor vil vi fremover også prioritere videndeling og inspiration tværkommunalt med henblik på at bidrage til andre kommuners arbejde med at fremme en mere recoveryorienteret tilgang og udvikle tilbud, som er kendetegnet ved fleksibilitet, brugerstyring og øgede muligheder for deltagelse på egne præmisser.
Allerede d. 9. september får vi mulighed for at brede kongstankerne ud, når Værket danner rammen om Socialudvalgsmødet. Vi ser frem til også at give medlemmerne her et nærmere indblik i både de bagvedliggende tanker, foreløbige erfaringer og fremtidige initiativer.
Grupper og aktiviteter
Ugeskemaet er efterhånden fyldt godt ud, både med nye initiativer og eksisterende grupper, som løbende er flyttet ind. Nogle grupper understøttes af medarbejderdeltagelse, andre kører 100% brugerdrevet. Det gælder eksempelvis Gaming Zone, den månedlige Onsdagsbio, Søndagsmorgenmad og Fredagsgrill, som det fortsat ikke er lykkedes at lægge ned som planlagt, selvom sommeren går på hæld. Af nye grupper kan nævnes Musikværket og den kommende Tech-cafe, som også er et primært brugerdrevet initiativ.
Forslag til nye grupper og aktiviteter er som altid velkomne.
Adgang og Åbningstider
Et brugerstyret hus må have åbent, når brugerne har behov for det. En væsentlig hurdle i arbejdet med at sikre adgang til huset, når der ikke længere er faste værestedsmedarbejdere på matriklen til at åbne og lukke, har derfor været et nyt låse- og alarmsystem.
Vi er nu så langt, at der er åbent på Værket alle dage i tidsrummet 7-17, og ved behov for adgang på øvrige tidspunkter er der mulighed for at få udleveret nøgle/brik.
Foreløbig er det erfaringen, at den øgede tilgængelighed er med til at befordre menneskers muligheder for empowerment, selvstændig søsætning af initiativer og bevægelse fra at være tilskuer til at blive mere deltagende i eget og andres liv.
Åbningstider og ugens aktuelle indhold er altid tilgængeligt og opdateret på facebooksiden Peerindsatsen – nyt fra Maskinrummet samt på opslagstavlen på Værket.
Nyt fra Podværket
Podværket – en gruppe, som via podcasts formidler viden om de kommunale tilbud i Køge – har senest begået et afsnit om HøjskoleNetværket, som er et samarbejde mellem Åben Rådgivning/Peerindsatsen og Jobcenter Køge. Her fortæller to tidligere deltagere om deres oplevelse af at være på Recoveryhøjskole og det forløb som følger, når man kommer hjem. I Podværkets pipeline er endnu et afsnit om HøjskoleNetværket som tilbud, hvor de medarbejdere som udvikler og faciliterer forløbet, folder idéen og de foreløbige praksiserfaringer ud. Derudover arbejder Podværket på kommende afsnit, hvor brugere af Værket får en stemme og muligheden for at dele erfaringer fra deres egen proces til inspiration for andre, som måske også kan få glæde af tilbuddene i huset.
Samtlige afsnit fra Podværket er tilgængelige på www.kår.dk
Vi ses på Værket
Vi ser frem til et spændende efterår spækket med muligheder, empowerment og i selskab med mennesker, der forbinder sig til noget, til nogen og til sig selv.
Kom forbi og besøg os på Sygehusvej 25B – kommunen giver kaffe…
Nyhedsbrev Juni
Værket Køge – morgendagens brugerstyrede hus
2024 har allerede været et hæsblæsende år for både nye og velkendte ansigter på det gamle aktivitetscenter og værested Den Gule Dør. Som del af en større omorganisering på Socialområdet i Køge Kommune, blev planerne for et fremtidigt og langt mere brugerstyret hus præsenteret ved et velbesøgt stormøde d. 16. april. Det skete på bagkant af en værestedsanalyse fra 2023, som både medarbejdere og et bredt udsnit af nuværende og potentielle brugere af værestederne i Køge Kommune har bidraget til. Analysen pegede bl.a. på et behov for at ændre en gammel kultur og i den manøvre også appellere til en yngre målgruppe på Den Gule Dør.
I Podværkets afsnit om Den Gule Dør kan du få tidligere værestedsmedarbejder Helle Nygaard Pedersens perspektiver på de nye initiativer og høre hende fortælle om, hvordan hun også ser en tilbagevenden til tidligere tiders tankegods om aktiv deltagelse og medbestemmelse. Du finder afsnittet på siden “podværket” under Værket Køge eller ved at klikke her.
Ideen bag
På baggrund af værestedsanalysen gik Peerindsatsen Køge på opfordring ombord på Sygehusvej 25B i januar 2024. Det gjorde vi med ambitioner om at skabe et åbent, levende, virksomt og brugerstyret hus, hvor deltagerne sætter dagsordenen. Som ambassadører for erfaringsbaseret hjælpekunst tror vi nemlig på, at den gode hjælp kvalificeres bedst af dem, der har brug for den. I praksis betyder det, at balancen mellem frirum og rum til forandring forskydes, så et passivt bruger-forbrug erstattes af mere aktiv brugerinitiering og -styring.
De indledende øvelser i processen kan du se i vores visuelle statusnotat fra 1. kvartal her
Fra Den Gule Dør til Værket Køge
På ugentlige, åbne arbejdsmøder har vi siden januar 2024 taget imod deltagernes ønsker, idéer og kritik ift. hvad der skal til, for at huset bliver et relevant sted at komme som deltager. Og i de snakke har der fra deltagerside også naturligt været drøftelser af, om et nyt sted med nye muskler skal have et nyt navn. Listen med forslag er over mange uger udvidet i samarbejde med husets brugere, og efter en afstemning faldt valget på Værket Køge. Et navn, der antyder den produktivitet, samskabelse og empowerment, som skal være husets DNA.
Adgang og Åbningstider
For mange brugere af huset har en af de store og synlige forandringer været, at der ikke længere er egentlige værestedsmedarbejdere, som åbner og lukker huset på faste tidspunkter. Det betyder dog ikke, at der ikke er fagprofessionelle på adressen, tværtimod. Flere medarbejdere vil også fremover få deres gang i huset og kan bruge det til kurser, grupper, samtaler, sparring, møder og lign.
Ideen om et 100% brugerstyret hus betyder også, at Værket Køge er åbent, når nogen bruger det. I takt med at flere grupper og aktiviteter flytter ind den kommende tid, vil åbningstiderne automatisk udvide sig og finde deres faste form.
Vi arbejder på en løsning som gør, at brugere af huset får mulighed for selv at låse sig ind og ud og dermed bringe faciliteterne i anvendelse, når det passer og giver mening for dem selv.
Aktiviteter og events – aktuelt og i støbeskeen
Vi har allerede flere faste ugentlige grupper og aktiviteter som kører, og idéer til nye kommer hele tiden til. Aktuelt bruges Værket Køge af
Netværket, Podværket, Socialt Liv, madgrupper, Torsdagsklubben m.fl., og der er som altid mulighed for selvstændig brug af husets faciliteter (fx massagestole, musiklokale, spil, krea, værksted, IT mm.)
I juni måned byder Peerindsatsen også på Bål & Grill på Åsen, gamingevents samt infomøde om HøjskoleNetværket og Recoveryhøjskolen.
Parallelt med grupper, aktiviteter og events er vi også i gang med at indrette huset bid for bid med alt fra oprydning, maling, møblering og styling.
Er du interesseret i at være med – eller til en start blot høre mere – så kom forbi Værket Køge om mandagen kl. 10-12 og deltag i vores åbne arbejdsmøde. Kommunen giver kaffe…